Як вийти з посту, щоб не спровокувати захворювання шлунку?

Зa чaс пoсту oргaнізм людини звикaє дo oднoгo типу їжі, пeрeстaють вирoблятись фeрмeнти, які бeруть учaсть в пeрeтрaвлeнні твaринниx білків. Щoб дaти систeмі трaвлeння мoжливість прaцювaти в нoрмaльнoму ритмі, виxід з пoсту мaє зaйняти від oднoгo дo двox тижнів.

 

Зaгaльні прaвилa виxoду з пoсту
Зaпaм’ятaйтe oснoвні правила, які допоможуть організму поступового і без шкоди для здоров’я вийти з посту та повернутись до звичного раціону:

  • Великодній ранок можна почати з овочевого соку. Тоді шлунок буде підготовлений до перетравлювання більш важкої їжі.
  • В перші дні їжте невеликими порціями, не потрібно наїдатись за один раз.
  • В один прийом їжі вживайте лише один білковий продукт.
  • Вживання алкоголю краще перенести на потім. Допустимо випити лише 50 грамів сухого вина.
  • Забудьте на деякий час про фастфуд. Крім традиційних снеків не рекомендується також вживання печива, газованих напоїв, кави, вермішелі та смаженої картоплі.
  • Поласуйте себе йогуртом, бажано домашнього приготування. Краще зробити йогурт несолодким та мінімально жирним. Пробіотики допоможуть травній системі повернутись до звичного режиму роботи.
  • На свято не потрібно куштувати все, що з цього приводу стоїть на столі. Краще вводити в раціон звичні страви поступово.
  • Дайте своєму організму можливість самостійно перелаштуватись на новий раціон, не використовуйте ферментні препарати.
  • Щоб шлунковий сік вироблявся активніше, вживайте в їжу приправи, міцні бульйони та соління.

Правила щодо окремих продуктів


Продукти, які в піст були недоступні, потрібно їсти потроху, не перевантажуючи травну систему ними.

Яйця. Можливо тяжко відмовитись від спокуси погратись в битки на Великдень, але в перші дні виходу з посту краще їсти в день не більше двох яєць.

Паски. Святкові паски випікаються за щедрими рецептами. В список інгредієнтів входить вершкове масло, яєчні жовтки та ін. Тому одна порція такої випічки може містити денну норму калорій. Щоб не піддавати стресу систему травлення, краще їсти паски, спечені декілька днів тому.

М’ясо. Потрібно починати з нежирних видів, наприклад, курячої грудки. Обов’язково її їсти з овочами. На 6-8 день можна куштувати кролятину, качатину, яловичину. В приготуванні страв щедро використовуйте сік з лимона.

Риба. Краще, якщо замість м’яса ви для початку скуштуєте рибу. Найкращий варіант – морська нежирна риба, запечена в духовці з запашними прянощами.

Фрукти. Ці продукти, наповнені клітковиною, дуже корисні в даний період. Але є виняток – волокнисті (ананас та ін.) та цитрусові, їх засвоєння відбувається погано. Також поки під забороною кислі фрукти та овочі.

Кисломолочні продукти. Крім йогурту, вживайте також сир та кефір. Вони пришвидшать звикання організму до не пісної їжі.

Дослухайтесь до порад та створіть собі свято без дискомфорту в шлунку та кишківнику. Але найголовніше – дослухайтесь до реакцій свого організму.

Автор: Інна Зарицька

© 

При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.